حکاکی لیزری (مارکینگ فایبر) را بشناسیم
حکاکی لیزری فعالیتی است که درآن با استفاده از لیزر بر روی اجسام مختلف حکاکی می شود. این فعالیت اکثرا با دستگاهای لیزر فایبر انجام شده و در بسیاری از صنایع برای مارکینگ قطعات در آن استفاده می شود. مارکینگ لیزری به چند شیوه انجام می شود که از آنها می توان به تغییر رنگ به علت تغییر شیمیایی مولکولی, ذوب کردن, فرسایش, سوزاندن و… اشاره کرد.
مارکینگ قطعات شرکتی, مدل و سایز
انواع حکاکی لیزری فایبر
- رنگی: نوعی مارکینگ است که با تغییر سرعت ، قدرت ، فرکانس و عرض پالس باعث ایجاد سایه های مختلف رنگ روی سطح یک ماده می شود و بهترین متریال برای انجام حکاکی لیزری رنگی, آلومینیم و فولاد ضد زنگ است.
- مارک روز و شب: در این روش به وسیله مواد مخصوصی که در زیر سطح حکاکی استفاده شده که باعث نورانی شدن سطح حکاکی می شود می توان در شب و روز به راحتی نوشته ها را مشاهده کرد. این نوع حکاکی بیشتر در ماشین آلات و برای اخطار و راهنمایی کاربر استفاده می شود.
مواد با قابلیت حکاکی
- فلزات
مارکینگ فلزات باید توسط لیزر صورت بگیرد زیرا فلزات در برابر حرارت مقاوم هستند و برای حکاکی روی آنها نیاز به لیزر با چگالی بالا هست. در گذشته فلزاتی که برای حکاکی سنتی مناسب بودند. امروزه اصلا برای حکاکی با لیزر مناسب نیستند. اما اکنون این مشکل ها توسط لیزرهای موج کوتاهتر نسبت به لیزرکربن دی اکسید با طول موج 10640 نانومتر حل شده است. با استفاده از لیزرهای( Yb: Fiber)، Nd: YVO4) ) یا (Nd: YAG) با طول موج 1064 نانومتر یا هارمونیکهای آنها با طول موج 532 و 355 نانومتر، فلزات به راحتی می توانند حکاکی شوند.
- مواد طبیعی
حکاکی لیزری بر روی مواد آلی مانند چوب که حکاکی بر روی آن بر پایه سوزاندن ماده است باید توسط لیزرهای با قدرت 10 وات صورت بگیرد. چرا که اگر قدرت لیزر بیشتر باشد باعث سوختن و شعله ور شدن ماده می شود. برای حکاکی بر روی چوب بهتر است از چوب های سخت مثل گردو و افرا استفاده شود که معمولا نتیجه خوبی هم دارد. چوب های نرم به کمترین حد قدرت نیاز داشته و باید از یک خنک کننده نیز برای جلوگیری از احتراق استفاده شود. دیگر مواد مانند چرم و لاتکس را نیز می توان براحتی حکاکی کرد. تنها ماده غیرقابل حکاکی خز می باشد.
- جواهرات
از ایام گذشته تا به امروز تقاضا برای جواهرات شخصی سازی شده وجود داشته است. پس طبیعی است که جواهر سازان نیز به استفاده از حکاکی لیزری روی آورده باشند. چرا که روش سنتی در این کار بسیار سخت تر و از ظرافت و دقت کمتری برخوردار بوده است. جواهرسازان برای حکاکی به دستگاها و تجهیزات بزرگ نیاز داشتند. اما امروزه با طراحی دستگاهای کوچکتر و قراردادن آن در محل کار, این روند بسیار سریع تر و راحت تر شده است.
حکاکی لیزری زیور آلات
حکاکی لیزری در صنعت
- لوله های آنیلوکس
قبل از سال 1980 لولههای آنیلوکس با فرایندهای مکانیکی مختلفی تولید شده و بر روی این لولههای آنیلوکس گاهی سرامیک پاشیده می شد تا عمر آنها در دستگاه چاپ فلکسوگرافی افزایش یابد. در دهه 1980 به بعد از لیزر کربن دی اکسید برای حکاکی الگوی سلولی مورد نظر به طور مستقیم بر سطح صیقل خورده سرامیکی استفاده می کردند. از سال 2000 فرایند حکاکی لیزری لوله های آنیلوکس توسط لیزرهای الیافی که قدرت لیزر کربن دی اکسید به همراه پرتو لیزر YAG را در خود داشتند آغاز شد که تا به امروز ادامه دارد. این نوآوری به آنیلوکس چند پرتویی یا MBA معروف شده است.
- حکاکی لیزری زیر سطح (SSLE)
حکاکی لیزری زیر سطحی، فرایند حکاکی در یک مادهی جامد شفاف به وسیله متمرکز کردن یک لیزر زیر سطح, برای ایجاد شکستگیهای کوچک است. در بیشتر موارد از شیشه های BK7 برای حکاکی زیر سطح استفاده می شود. از سال 2009 استفاده از SSLE برای ایجاد تصاویر سه بعدی در کریستال ها برای کادو و سوغاتی بسیار رایج شد و طراحان با گرفتن تصاویر سه بعدی و حکاکی آنها کادوهای سفارشی تولید کردند.
- حکاکی لیزری صفحات و سیلندرهای فلکسوگرافی
از دهه 1970 حکاکی لیزری مستقیم صفحات و سیلندرهای چاپ فلکسوگرافی فرایندی دست نخورده است. شروع این فعالیت با استفاده از لیزر کربن دی اکسید برای تخریب یا تبخیر انواع صفحات لاستیکی است که با استفاده از آن می توان به تولید یک سطح آماده چاپ بدون استفاده از مواد شیمیایی دست یافت. در این فرایند هیچگونه پوشش فرسایشی مانند تصویربرداری مستقیم با لیزر فتوپلیمر وجود ندارد. در عوض، یک سر لیزر کربن دی اکسید مواد ناخواسته را سوزانده و یا آنها را از بین میبرد.
پیش از سال 2000 لیزرها نتایج مطلوبی را در این زمینه ارائه نمی دادند که دلیل آن ناهمواری سطح این مواد بود. در دهه 2000 با معرفی لیزرهای فیبری حکاکی بر روی مواد پلیمری سیاه به شدت راحت تر شد و در سال 2004 در نمایشگاه دروپا حکاکی مستقیم بر روی صفحات پلیمری معرفی شد.
دستگاه لیزر برش، لیزر برش، لیزر حک، لیزر جوش